START KAJABI MET BONUSSEN
Aan de slag met Kajabi: Email templates maken in jouw huisstijl
online marketing

Hoe maak je in Kajabi email templates in jouw huisstijl?

Emailmarketing is nog steeds de beste manier om uit te reiken naar je klanten. Emailmarketing helpt je business te groeien. Daarbij levert het twee keer zo snel inkomsten op dan sociale media. Belangrijk dus om je emailmarketing op orde te hebben!

Hoe werkt emailmarketing binnen Kajabi?

Binnen Kajabi regel je jouw emailmarketing heel gemakkelijk, zonder extra kosten. De geïntegreerde emailmarketingtool biedt je de mogelijkheid om je mails gericht naar een bepaalde groep klanten binnen jouw klantbestand te verzenden, aan de hand van tags en filters.  Je kan een losse mailing versturen, bijvoorbeeld voor je wekelijkse nieuwsbrief. Of je maakt een emailserie (sequence) aan, bijbehorend bij jouw freebie funnel of product funnel. 

Lees hoe je jouw mailinglijst kan laten groeien met social media in slechts 5 stappen.

Maar hoe maak je nou jouw mailing helemaal in jouw huisstijl, de stijl die je hebt bedacht voor jouw online business als merk? En moet je dat dan elke keer opnieuw toepassen? Gaat daar niet heel veel werk in zitten? Kan ik ook verschillende versies maken, een aparte versie voor mijn broadcasts (losse mailing) en sequences (emailserie)?

Kajabi zou Kajabi niet zijn, als ze dit niet heel eenvoudig voor je hadden gemaakt.

In deze blog leg ik je uit hoe je heel gemakkelijk jouw huisstijl sausje over je mailing giet.

 

Stap voor stap een email template maken in jouw huisstijl

Ik neem je stap voor stap mee in het proces om je mailing mooi in jouw huisstijl op te maken.

Een mail aanmaken als basis voor je template

Ga naar je Kajabi Dashboard > Marketing > Email Campaigns, klik op + New Email Campaign > Email Broadcast > Continue.

Nu kun je een keuze maken uit een groot aantal Kajabi Templates, maar om volledig je eigen stijl te creëren is het het makkelijkst om te kiezen voor de Simple Tekst optie. Geef je mailing een naam en klik Continue.

Je komt nu terecht bij Select recipients. Deze stap is voor nu niet belangrijk want je gaat deze mail niet echt versturen. Klik dus verder op Save and continue.

Ook je Subject en Preview text hoef je voor nu niet in te vullen.

Scroll naar beneden, naar de Email content, als je je muis op het scherm houdt krijg je een knop te zien met Edit content, klik hierop om naar de editor te gaan.

Klik nu op Settings, dan volgt een menu waar je je typografie en je kleurschema kan wijzigen. Ik neem deze stappen met je door:
 

Lettertype aanpassen

Door het vinkje Use Custom Fonts aan te zette kan je de lettertypes die standaard ingesteld staan aanpassen. Let wel op: niet alle lettertypes laden juist in elke browser. Het kan dus zijn dat de ontvanger van jouw mail niet het juiste lettertype te zien krijgen. Kies dus een Fallback Font voor wanneer je custom lettertype niet laadt. Zo voorkom je dat je mail er raar uitziet.

Ik heb gekozen voor het lettertype Montserrat als Body Font met Sans Serif als Fallback Font, want Montserrat is een Serif lettertype. Als Heading Font (koptekst) heb ik gekozen voor Libre Baskerville met als Fallback font Serif.

Klik op Save.


Hoe weet ik of mijn lettertype Serif of Sans Serif is?

Een Serif lettertype heeft streepjes/pootjes aan de onderkant. Een Sans Serif lettertype heeft dat niet en is mooi afgerond.

LET OP: in deze screenshot heb ik ter illustratie de ‘Hi {{ first_name }},’ een h1 heading gegeven. Dit staat niet standaard zo ingesteld, dus mocht je nog geen verschil zien na het wijzigen van je lettertype, geen paniek. Test of het werkt door in de tekst een kop toe te voegen.

Klik hiervoor op de tekst, dan aan de linker kant in het tekstveld. Selecteer wat je als koptekst (heading) wilt maken. Klik op de knop Paragraph en wijzig de tekst in een header 1. Klik op Save om de wijziging te zien.


Kleurschema kiezen

Ga naar Settings > Color Scheme. Je ziet hier een overzicht van 3 kleuren: Page background (de volledige achtergrondkleur van de mail), Header Text Color (de kleur van Header 1, 2, etc.) en Body Text Color (de kleur van de standaard tekst (Paragraph). Ter illustratie, heb ik de kleuren heel opvallend gemaakt.

Wanneer je het witte vlak waar de tekst in staat wilt wijzigen, klik je op dat vlak, ga je naar Background en pas je hier de kleur aan. Let op: dit moet je voor elk blok dat je toevoegt apart doen!

De bovenste balk waar Toon in Web Browser in staat, kan je helaas niet wijzigen. Ik zou daarom aanraden je Page Background wit te laten en je Background per blok een andere kleur geven.


Blokken toevoegen

Ga naar Sections en klik op Add Section.

Je ziet hier diverse opties voor onderdelen om toe te voegen. De blokken spreken voor het overgrote deel voor zich. Een aantal zal ik verder toelichten, omdat die wat technischer zijn of belangrijk zijn.


Je logo toevoegen

Ga naar Sections en klik op Add Section > Logo.

Het logo dat je als standaard heb ingesteld wordt nu toegevoegd. Wil je een andere versie gebruiken, kan je deze uploaden via Select image

Vergeet niet de URL van je website toe te voegen, zodat mensen naar je site geleid worden wanneer ze in de mail op je logo klikken.

De grootte van je logo kan je aanpassen bij Width, ik kies voor 175.

Vul de tekst: Logo [naam van jouw bedrijf] in bij Image Alt Attribute. Dit is wat mensen te zien krijgen wanneer afbeeldingen niet laden. Sommige mensen blokkeren namelijk standaard afbeeldingen in hun emails. 

De positie van je logo kan je aanpassen via Alignment. Ik houd mijne op Centered.

De achtergrondkleur pas ik weer aan via Background.

Zoals je ziet staat het logo niet op de juiste plek. Hij moet bovenaan komen. Klik linksbovenin op < Back. Dan kom je weer terecht bij het overzicht van de Sections. Klik op de twee streepjes rechts en sleep het Logo naar de bovenste plek.

Vind je dat er te veel ruimte tussen de blokken zit? Klik dan op het blok waar je de ruimte wilt aanpassen, scroll naar Desktop Layout en pas de getallen aan. Standaard staan deze op 20 pixels ingesteld. Ik wil minder ruimte onderaan het logo dus kies voor 10. Voor het tekst blok kies ik aan de bovenkant voor 40.


Button aanpassen in jouw stijl

De stijl van de button kun je aanpassen door op de button te klikken. Links in je scherm opent dan je menu om alles aan te passen. Vul juiste tekst in en voeg de link toe waar je jouw ontvangers heen wilt sturen.

Pas de kleur van de knoppen aan. Kies tussen een Solid of een Outline weergave. Kies je deze laatste, kan je de dikte van de buitenrand aanpassen met de Border Thickness.

Het formaat van de button bepaal je door Small, Medium of Large te kiezen.

De afronding van de button bepaal je met de Border radius. Hoe groter het getal dat je hier invult, hoe ronder je button wordt.

Ook de positie van de button kan je aanpassen met de Alignment.


Countdown timer toevoegen

You know the drill: Sections > Add Section > Countdown Timer. De juiste timer Koppel je aan een event. Kies het juiste Event uit.

Heb je nog geen Event aangemaakt? Klik op Select Events. In een nieuw venster openen jouw Events. Klik rechtsboven op de zwarte knop + New Event. Geef je Event een titel en stel de juiste datum en tijd in.

Zie in de gif hieronder hoe je de lay-out aanpast:


Social media buttons toevoegen

Klik weer op Sections en kies voor Add Section > Social Icons. In de onderstaande gif kun je zien hoe je buttons wijzigt en toevoegt. Simpelweg door de link in te vullen zie je het icoontje verschijnen. De beste manier om je links te laten kloppen is door de URL te kopiëren en plakken.


Emailhandtekening toevoegen

Je wilt je mail natuurlijk persoonlijk afsluiten. Je wilt graag een foto met daarnaast jouw naam en beroep/functie/bedrijfsnaam. Maar daar is geen standaard blok voor in de Kajabi email editor. Toch kan dit geregeld worden! Met een beetje code regel je deze professionele uitstraling.

Niet schrikken van het woordje ‘code’. Ik geef hem hieronder mee, zodat je het heel makkelijk zelf kan doen!

<p>JOUW GROET,</p>
<p>JOUW NAAM</p>
<p><img src="LINK VAN JOUW AFBEELDING" width="99" height="99" style="box-sizing: border-box; margin: 0px 15px 0px 0px; float: left;" /></p>
<p><br /><strong>JOUW NAAM</strong><br /><span style="font-size: 14px;">JOUW FUNCTIE/BEROEP/BEDRIJF<br /><a href="LINK NAAR JOUW SITE">NAAM SITE</a></span></p>


Eerst gaan we een tekst blok toevoegen. Sections > Add Section > Text.
Plak daar bovenstaande code in. Doe hier nog niks aan.

Nu gaan we een foto uploaden. Sections > Add Section > Image. Upload jouw foto. Zorg ervoor dat dit een png bestand is met transparante achtergrond, maximaal 400x400 px. Deze komt nu gigantisch in beeld, ook daar niet van schrikken! 😉

Klik met je rechtermuisknop op de afbeelding en kopieer de afbeeldingslink.

 

Deze link ga je nu plakken in de tekst editor. Ook pas je nu de letters in Caps Lock aan naar jouw inhoud.

 

Wil je een voorbeeld (preview) zien van jouw mailtje? Klik dan op dit icoontje in de linker editor balk. Hij staat rechts bovenaan.

 

Nu staat jouw emailhandtekening er netjes in. Maar… Dit is alleen op deze manier zichtbaar in de Desktop versie. De Mobile versie pakt niet zo netjes uit. Ik zal het je laten zien:

 

Dat willen we anders hoe doe je dat? Klik op de sectie met jouw emailhandtekening. Ga naar Mobile Layout en klik op Hide Section.

Nu is deze sectie niet meer zichtbaar in de mobiele versie. Het is handig om de naam van deze sectie te wijzigen in ‘Groet Desktop’ of iets in die trant, zodat je weet met welke sectie je te maken hebt.

 

Emailhandtekening voor Mobile aanpassen

Voor de mobiele versie worden je Groet, je Foto en je Functietitel/Bedrijfsnaam in een losse sectie toegevoegd. Dus gaan we deze nieuwe secties toevoegen en direct hernoemen naar ‘Groet Mobiel’, ‘Foto Mobiel’ en ‘Titel Mobiel’.

Sections > Add Section > Text. Klik linksboven op < Back. Houd je muis op de juiste sectie en klik op de drie puntjes, kies voor Rename, je kan nu de naam van de sectie wijzigen.

Ga naar Desktop Layout en vink hier Hide section aan. Je ziet nu dat de sectie verdwijnt.
Om in de mobiele weergave te werken klik je rechts onderaan in je scherm op het computertje en kies je voor Mobile.

Vervolgens vul je alle vakken in zoals jij wilt.

De grootte van de foto wijzig je in Mobile Layout door het rechter getal van de Padding aan te passen (zie de gif afbeelding hieronder):

Tot slot het laatste tekstblok:

 

Je email opslaan als template

Als je tevreden bent met het uiterlijk van je mail en hij volledig in jouw huisstijl staat, kun je deze gaan opslaan als een template. Dat doe je als volgt.

Nadat je op Save hebt geklikt, klik je op < Back, links bovenaan de pagina en dan nog een keer op < Email Template Huisstijl (of de naam die jij aan je template gegeven hebt).
Geef de template een naam en klik op create.

Je kan je template altijd wijzigen door te klikken op Manage Templates, deze knop staat naast + New Email Campaign.

 

Klik op de drie puntjes en kies voor Edit template.

 

Een nieuwe emailserie of losse mail met jouw huisstijl template maken

Ga naar je Kajabi Dashboard > Marketing > Email Campaigns, klik op + New Email Campaign > Email Broadcast > Continue.

Je ziet nu alle Kajabi Templates, maar ook jouw eigen opgeslagen templates. Kies hier voor jouw huisstijl template. En voilà, je hebt in een handomdraai jouw mailtje helemaal in de stijl van jouw business.
Inhoudelijk kan je alle aanpassingen maken die je wilt: tekstblokken, wel/geen dividers, video’s, afbeeldingen. Je button toch solid in plaats van outlined.
Je kan hier aanpassen wat je wilt, de wijzigingen vinden alleen plaats in deze mail. Je opgeslagen huisstijl template blijft zoals deze is (mits je deze wijzigt natuurlijk, zie vorige stap).

 

Aan de slag met een email template in jouw huisstijl in Kajabi

Je weet nu hoe je jouw emails volledig in jouw huisstijl kan opmaken. Goed om te weten. Ook als je nog niet met Kajabi aan de slag bent gegaan. Mogelijk twijfelde je nog aan Kajabi, omdat je jouw emailmarketing nu regelt met een los pakket en tevreden bent over de uitstraling van je mails.

Wat als ik zeg dat je die kosten van dit pakket volledig kan besparen? Kajabi, het alles-in-één softwarepakket voor jouw online business, kost namelijk per maand ongeveer hetzelfde als jouw losse emailmarketing pakket.

Je kan Kajabi nu gratis uitproberen. 30 dagen lang, wanneer je via ons aanmeldt.

Dan krijg je dus twee weken extra boven op de standaard Kajabi proefperiode én je krijgt onze bonuspakket erbij. Met ondersteuning, trainingen en heel veel meer!

Ja, ik meld me aan voor Kajabi en ontvang het bonuspakket

Ik ben benieuwd naar jouw vernieuwde emails!
Laat het weten als je nog vragen hebt.

 

Lotte
Website design & social media

 

Bastiaan de Koning - Officially Preferred Kajabi Expert

Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. 100% gespecialiseerd in Kajabi en de enige Nederlandstalige Preferred Kajabi Expert. Sinds 2022 officieel template leverancier voor Kajabi en in mei 2024 uitgeroepen tot top partner van Kajabi in Austin Texas.

CONTACT